Studiu: dezechilibre pe piata muncii.

În contextul economic şi într-o anumită perioadă de timp, piaţa muncii reprezintă locul de întâlnire al cererii şi al ofertei de muncă. Cererea de muncă este reprezentată de nevoia de muncă salariată care se conturează într-o economie şi într-o anumită perioadă de timp. Condiţia generală pentru ca nevoia de muncă să ia forma cererii de muncă este remunerarea (salarizarea). Cererea de muncă se exprimă aşadar prin numărul locurilor de muncă.

În oglindă, oferta de muncă este reprezentată de cantitatea de muncă pe care o poate depune populaţia. Oferta de muncă include persoanele capabile să realizeze o muncă pentru ele sau alţii, adică angajaţii şi cei care caută de lucru.

Dezechilibrele apar din neconcordanţele acestor doi indicatori. Dezechilibrul care prezintă un excedent al forţei de muncă faţă de cererea de muncă cu niveluri şi sensuri de evoluţie diferite se numeşte şomaj. Şomajul este o stare negativă a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din cauza dereglarii relatiei dintre dezvoltarea economiei ca sursa a cererii de munca si evolutia populatiei ca sursa a ofertei de munca. (Oroian, M., Fundamente teoretice ale economiei. Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2005)

Politicile economice dar şi cele sociale au scopul de a tempera efectul dezechilibrelor pe piaţa muncii. Menirea politicilor sociale, în special a celor de ocupare este aceea de interveni pozitiv asupra gradului de ocupare prin acţiuni directe şi indirecte; pentru a asigura creşterea numărului de locuri de muncă pentru diferite categorii de persoane vulnerabile sau pentru a facilita inserţia pe piaţa muncii a acestor categorii de persoane.

Conform ultimului Buletin Informativ furnizat de ANOFM, rata şomajului înregistrat pe sexe: în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie, a crescut rata şomajului masculin de la 6,00% la 6,05%, iar rata şomajului feminin a crescut de la 4,84% la 4,90%. Pe grupe de vârstă, structura şomajului la sfârşitul lunii februarie 2015 se prezenta astfel: 64.834 şomeri aveau sub 25 de ani, 41.176 aveau vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani, 110.488 erau şomeri cu vârsta între 30 şi 39 de ani, 142.550 şomeri aveau între 40 şi 49 de ani, 65.159 şomeri aveau între 50 şi 55 de ani şi 74.324 şomeri aveau vârsta peste 55 de ani.

sursa: www.proiect-compass.ro

Mai 2015