Campanie publica pentru integrarea persoanelor cu deficiente senzoriale.

Sunt Adriana si am o viata perfecta.” Asa isi incepe Adriana, o tanara bibliotecara, povestea vietii. Nimic deosebit, veti spune. Doar ca Adriana este o persoana de la care noi toti avem nespus de mult de invatat.

Adriana B., doctor in filologie

La cei 32 de ani ai ei, a urmat 2 facultati, un masterat si un doctorat. S-a angajat inca din facultate la Biblioteca Nationala a Romaniei, ca cercetator. In timpul doctoratului, a obtinut o bursa de cercetare in Barcelona, unde a testat tehnologii de accesibilizare a informatiei pentru persoanele cu deficiente de vedere. S-a intors in tara, a devenit bibliotecara-sefa, iar acum incearca sa aplice la noi ceea ce a invatat in strainatate. Cu ajutorul ei, persoanele cu deficiente de vedere din Romania vor avea acces la cartile din colectia Bibliotecii Nationale, in format digital.

Ceea ce nu am mentionat pana acum este faptul ca Adriana este nevazatoare. Si totusi, considera ca viata ei este perfecta. Intreaga ei poveste o puteti gasi pe site-ul Fundatiei Orange, alaturi de povestile altor persoane cu deficiente de vaz sau de auz.

Cu ce probleme se confrunta persoanele cu deficiente senzoriale

Accesul la informatie este o problema majora pentru persoanele cu deficiente de vaz sau de auz.

De exemplu, chiar si in tarile dezvoltate, doar 5% dintre cartile publicate sunt disponibile si in formate pentru nevazatori (conform datelor The European Disability Forum). Situatia este similara in cazul persoanelor cu deficiente de auz. In Romania, se nasc anual 200 de copii surzi. Putini sunt insa operati la timp si integrati in sistemul public de invatamant, iar, ulterior, in societate.

Lipsa accesului la informatie este principala cauza a ratei mari de somaj in randurile persoanelor cu astfel de deficiente. Dintr-o cercetare realizata de Institutul pentru Politici Publice, la solicitarea Fundatiei Orange, reiese ca doar una din 5 persoane cu dizabilitati auditive si una din 15 persoane cu dizabilitati vizuale au un loc de munca. Angajatorii care refuza sa colaboreze cu acestia invoca teama ca o persoana cu dizabilitati nu poate face fata cerintelor companiei.

Iata de ce, pe langa initiativele sale traditionale, Fundatia Orange a considerat ca este necesara realizarea unei campanii de educare a publicului larg. Campania se numeste “Integrare prin comunicare” si cuprinde, pe langa spot, materiale publicate in presa scrisa si online.

Cum a luat nastere campania

In 2012, Fundatia Orange a lansat o competitie prin intermediul careia finanteaza proiectele ONG-urilor care incearca sa faciliteze accesul persoanelor cu dizabilitati senzoriale la educatie, cultura si sanatate. Pana acum, a investit peste 1.700.000 de euro, iar proiectele finantate au avut peste 60.000 de beneficiari.

Anul acesta, reprezentantii fundatiei au constatat ca efortul lor nu era insa suficient. Lucrand cu beneficiarii proiectelor, au inteles ca, fara educarea si implicarea celor din jur, persoanele cu deficiente senzoriale nu se vor putea integra pe deplin in societate.

Iunie 2015
sursa: www.responsabilitatesociala.ro